Ambasadori Rus në Beograd!: Vula e Kosovës është Serbia! Ajo vendos për Kosovën!

LAJME


Situata në lidhje me Kosovën dhe Bosnjën është shumë shqetësuese, pasi po vijnë mesazhe nga Perëndimi që insistojnë në njohjen e Kosovës, por gjithashtu përpiqen të “privojnë Republika Srpska nga kompetencat e garantuara nga Marrëveshja e Dejtonit”, tha ambasadori rus në Beograd Aleksandër Boçan-Kharçenko.

Bocan-Kharchenko vuri në dukje se qasja e Beogradit në dialogun me Prishtinën është e drejtë dhe se është e nevojshme të arrihet një zgjidhje që mund të konfirmohet nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara. Bocan-Kharchenko i tha Tanjug se Rusia, në kontakte me partnerët ndërkombëtarë, po “shtyn” një pozicion që i përshtatet Beogradit.

Si shembulli i fundit i veprimtarive diplomatike dhe politike të Moskës, ai përmendi një bisedë midis Ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov dhe Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Joseph Borrell disa ditë më parë në Moskë, gjatë së cilës u prezantua pozicioni i Rusisë mbi situatën në Ballkan.

“Lavrov foli për pamundësinë e presi0nit dhe shkeIjen e s ovranitetit në Ballkanin Perëndimor, duke mbajtur parasysh, përveç Kosovës, çështjen e Bosnjë dhe aktivitetet e t epruara të Përfaqësuesit të Lartë. Ne e shohim këtë si ndërhyrje në punët e brendshme të Bosnjes, i cili është një shtet i pavarur, jo një pr0tektorat,” vuri në dukje Bocan-Kharchenko.

Ambasadori rus gjithashtu deklaroi se ai e sheh situatën politike në Prishtinë si të paqëndrueshme, duke shtuar se është e vështirë të parashikohet se kur dialogu me Beogradin do të vazhdojë nën kujdesin e BE dhe cilat do të jenë rezultatet e tij.

Ai tha se “është inkurajuese që ka bashkëpunim, mirëkuptim me Serbinë. Për sa i përket Kosovës, Serbia ka një rol kryesor,” tha Bocan-Kharchenko.