Analistja Gjermane për “Zërin e Amerikës”: Serbia së shpejti do të përballet me kohë të vështira

LAJME


Analistja dhe ekspertja gjermane e situatës në Ballkan, Johanna Deimel, ka thënë se presidenti serb Aleksandar Vuçiq deri më tani kishte arritur të valëviste flamurin e BE – duke pretenduar se ai është pro integrimit, e në ndërkohë duke e minuar demokracinë, sundimin e ligjit dhe Iirinë e mediave, dhe ka shtuar se Vuçiqi shpejt mund të përballet me kohë të vështira.

Me metodologjinë e re të procesit të zgjerimit të BE, në të cilën s undimi i ligjit dhe reformat janë të lidhura me ndihmën financiare të BE, Vuçiq shpejt mund të përbaIIet me kohë të v ështira. Për shkak se Kina dhe Rusia sigurisht nuk janë alternative ndaj Bashkimit Evropian, ka thënë Johanna Deimel për “Zërin e Amerikës”.

Ajo ka theksuar se Rusia i ofron Serbisë mbështetje në fushën e politikës së jashtme, veçanërisht në Këshillin e Sigurimit të KB – që paraqet një lehtësi për Serbinë në negociatat me Brukselin dhe Uashingtonin, derisa Kina sjell para të shpejta dhe infrastrukturë për sistemet e mbikëqyrjes që i përshtaten autokratit Vuçiq.

Kina dhe Rusia po përdorin gjithashtu situatën e p andemisë. Ata po përdorin një gjeopolitikë të mençur duke s hpërndarë v aksina në Serbi. Kjo sjell përkrahje për Vuçiqin, por edhe për Moskën dhe Pekinin në Serbi dhe rajon. Nga ana tjetër, ajo k0ntribu0n në h umbje të ndjeshme të imazhit të Bashkimit Evropian, si për shkak të situatës aktuaIe me v aksinat, ashtu edhe në lidhje me zgjerimin e BE, konsideron Deimel.

Ajo gjithashtu vëren se si duket tani se po ndodh një lloj ndryshimi. Duket se dora mbrojtëse e Angela Merkel, e cila e mbrojti për një kohë të gjatë Vuçiqin në qarqet k0nservat0re gjermane, nuk duket më aq e f0rtë. Një artikull nga Michael Martens në të përditshmen k0nservat0re gjermane “Frankfurter Allgemeine” me titull “Futboll, v de kje dhe m ari hu anë” me siguri nuk e gëzoi Vuçiqin. Si dhe hulumtimi i p0rtaIit KRIK rreth lidhjeve të tij të ngushta me k rimin e 0rganizuar, ka thënë Deimel, duke shtuar se mediet pr0qeveritare serbe po e zbatojnë një kampanjë të a shpër të s hpifjeve kundër KRIK, mirëpo megjithatë Vuçiq po tregohet gjithnjë e më i nerv0zuar.