Çfarë Ndodhi Pas Vitit 1918, Kur Pandemia Me Gripin Spanjoll Mori Fund

LAJME

Kur përmendim 2020, na shkon mendja te, sigurisht, C0vid19.Por… ajo që të gjithë pyesin: Si do kalojmë nga kjo situatë? Nëse nuk keni dëgjuar për pandeminë e gripit spanjoll, k0r0navirusi ndoshta ka tërhequr vëmendjen tuaj për faktin se ky vi rus u përhap në të gjithë botën në fillim të shekullit 20.

Shpesh referuar si “nëna e të gjitha pandemive”, ajo shkaktoi humbje jetësh midis 40 dhe 50 milionë brenda dy vjetësh, midis 1918 dhe 1920 – sipas Organizatës Botërore të Shëndetit dhe Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC).Shkencëtarët dhe historianët besojnë se një e treta e popullsisë së botës, e cila në atë kohë numëronte rreth 1.8 miliardë njerëz, ishte e infektuar. Dhe gripi shkaktoi gjithsej më shumë humbje jetësh sesa vetë Iufta e Parë Botërore, e cila u dha fund në një kohë kur sëmundja kishte filluar të përhapet.

Ndërsa e gjithë bota reagon ndaj C0VID19, le të shohim nga afër pandeminë e fundit që e fundosi botën në vend – dhe si dukej kur përfundoi më në fund? Në vitin 1918, mjekësia dhe shkenca ishin shumë më të kufizuara në Iuftaën kundër sëmundjeve sesa sot.

Mjekët e dinin që kishte mikr00rganizma prapa gripit spanjoll dhe se sëmundja mund të transmetohej nga personi në person, por ata ende menduan se ajo ishte shkaktuar nga bakteret dhe jo nga vi ruset. Trajtimi ishte gjithashtu i kufizuar – antibi0tiku i parë në botë, për shembull, nuk u zbulua deri në vitin 1928.Vakzina e parë e gripit u bë e disponueshme për publikun në vitet 1940. Është e rëndësishme të përmendet se atë kohë nuk kishte sistem shëndetësor për të gjithë njerëzit. Edhe në vendet e pasura, sistemi i kanalizimeve publike ishte ende një luks.