E vetmja grua shqiptare me gradën gjeneral-major: Lexoni 6 fakte të rralla për Xhevë LLadrovcin

LAJME


Xhevë Krasniqi, Lladrovci ishte lutfëtare e UÇK-së në lutfën e fundit në Kosovë, e cila lutfoi pareshtur deri në f rymën e saj të fundi. Ajo është lutfëtarja e vetme e UÇK’së, që do të ketë gradën e gjeneral-majorit, e kjo është grada më e lartë që ka marrë një grua shqiptare. Më poshtë Gazeta Metro ju sjellë 6 f akte që s’i keni ditur pë her0inën kombëtare Xhevë Krasniqi, Lladrovci:

1. Xheva u rrit dhe u edukua në një familje me tradita shqiptare. Ajo ishte fëmija i parë ndër 17 djem e vajza të tjera të babait të saj.

2. Heroina Xhevë Lladrovci kishte mbaruar Fakultetin e Letërsisë dhe atë Juridik. Për më tepër, ajo ishte bërë edhe mësuese e vjehrrës së saj – nënë Shefkijes, të cilës ia mësoi abetaren, në mënyrë që vetë ajo t’ia shkruante letrat djalit të saj, Fehmiut, në kohën sa ishte në b urg.

3. Ajo është gruaja e parë shqiptare thellësisht e emancipuar, tepër e shkolluar, dy herë e diplomuar, si mësuese e gjuhës dhe letërsisë shqipe dhe si juriste e diplomuar. është grua e cila në lëvizjen il egale çIirimtare, u bë një nga figurat më të rëndësishme dhe më domethënëse, e cila krijoi portretin e saj politik, figurën e gruas që i takonte e ardhmja.

4. Xheva ishte jashtëzakonisht aktive në të gjitha 0rganizimet që u bënë për çIirimin e atdheut. Si rezultat, ajo, gjatë një veprimtarie ilegale të vitit 1981, ishte njohur me Fehmiun, me të cilin edhe u fejua pas 2-3 muajsh. Menjëherë pas fejesës, Fehmiu ishte b urgos ur gjoja për veprimtari antis htetërore me 10 vite b urg, prej të cilave do t’i v uante 5 e gjysmë.

5. Pas rënies her0ike të Xhevë e Fehmi Lladrovcit, në vendin Gradinë të Gllanasellës, ku edhe e lutfuan b etejën e fundit, është ngritur përmend0rja e pav dekësisë për të rënët në betejë. Ndërsa, shkolla fillore e Gllanasellës së Drenasit, në shtator të vitit 2005, mori emrin e her0inës Xhevë Krasniqi – Lladrovci. Shtabi i përgjithshëm i UÇK’së, pas rënies i dha titullin, gradën Gjeneral-major, ndërsa më 22 shtator 2008, Xhevë e Fehmi Lladrovci shpaIIen her0nj të Kosovës nga kryetari i atëhershëm i Kosovës, Fatmir Sejdiu.

6. Për k0ntributin e madh të dhënë, këta dy her0nj i ka nderuar edhe shteti i Kroacisë, duke u dhuruar Medaljen e Artë familjes Lladrovci, kurse edhe Posta e Kosovës ka emetuar pullën postare kushtuar Fehmi dhe Xhevë Lladrovci.