Falsifikimi i fotografisë së shqiptares nga Kosova, Sherife Luta – propaganda ruse e paraqet si víktimë serbe

LAJME


Ishte një prej refugjatëve që u përndoqën nga frocat serbe gjatë lutfës së fundit në Kosovë. Madje, imazhi i saj u zgjodh në mesin e fotografive më të mira të shekullit, si dëshmi e kohës. Por, imazhi i saj u keqpërdorë nga Ambasada ruse në Afrikën e Jugut, duke i ndërruar kombësinë në përpjekje për të shtrembëruar të vërtetën.

Fotografia e cila për nënën Sherife Luta është dëshmi e vuajtjeve që ka përjetuar, u manipuIua dhe u përdorë në tweetin porpagandues të ambasadës Ruse, në përvjetorin e b0mbard1meve të NATO-s. Ndërkohë që për këtë nuk kanë reaguar institucionet e Kosovës.

Një Cheap Fake si ky e lëndoi Sherife Lutën, pasi thotë se fotografia e fotoreporterit Damir Sagolj, i kujton historinë e dh1mbshme të popullit të Kosovës dhe përjetimet e asaj kohe. Derisa apelon qeverinë që të lutfojë dezinf0rmimin.

“Unë e kam parë që e kanë bë këtë fotografi si lajm të rrejshëm. Fotografia shihet vet, e ka domethënien e vet. Fotografia nuk mundet me dalë e rrejshme. Kjo fotografi nuk mundet me qenë e rrejshme sepse popullata ruse bënë gjithçka, qysh ka bërë gjatë lutfës të vitit ’99, edhe tash mundet me bë. Fotografinë e kam parë që e kishin qitë, kjo fotografi kinse nuk jam unë shqiptare, por është serbe. Kjo fotografi më ka prekur në zemër sepse kjo foto është e vërtetë, qysh me i bë ato rrena. Por, nuk munden me i bë ato rrena kur kjo është e vërtetë”, thotë ajo.

Luta e cila kishte qëndruar si refugjate për tre muaj në Maqedoni, e kujton shumë mirë ditën kur Sagolj e kishte shkrepur fotografinë.

“Kjo fotografi më kujton vuajtjet e shqiptarëve gjatë vitit ’99, çka ka hequr populli shqiptar prej frocave serbe. E mbaj mend unë atë ditë kur është shpallë (shkrepur) fotografia, kur kemi ikë prej lutfës prej frocave serbe, kur kemi marrë udhëtimin me mijëra refugjatë, me vajzën në krahë, duke ecur e lodhur me vajzën në krahë, pa hëngër e pa pirë, në Bllacë kjo fotografi, kameramani boshnjak e ka bërë këtë fotografi. Ku e shihte më rrevzik, shkonte e fotografonte”, tregon ajo.

Ajo thotë se Kosova duhet të mobilizohet në mënyrë që të ndalë tendencat e tilla të Rusisë.

“Ata janë duke u munduar ta z hdukin këtë foto, mirëpo realiteti shihet vet, s’mundet kurrkush me e z hduk këtë. Duhet me marrë masa Qeveria, me ju përgjigj Rusisë, sepse kjo foto nuk është e rr ejshme, tregon çka ka hekë populli shqiptar. Nuk jam vetëm unë që kam hekë, por krejt populli shqiptar ka hekë për këtë vend. Sot, duhet me u gëzuar që jemi të lirë”, thotë ajo.

Sesa e rëndësishme është për të fotografia, nëna Sherife Luta thotë se e dës hmon më së miri me fjalët e së bijës që dikur e mbante në duar.

“Ajo është krenare shumë. Kur e sheh këtë fotografi, thotë: ‘Oj nanë, ke mbet simboI i historisë’”, thotë ajo.

Dren Gërguri, pedagog i shkencave të komunikimit në UP, thotë se Kosova duhet të jetë e kujdesshme pasi Cheap Fake të tillë janë të rrevzikshëm sepse devij0jnë realitetin dhe i shtyjnë njerëzit që të besojnë në diçka që nuk është e vërtetë.

“Rasti i fotografisë së manipuIuar të një nënë shqiptare që në atë rast fotografia e manipuIuar paraqitet edhe me kombësi tjetër, është shembull shumë i mirë që tregon se, fatk e qësisht, manipuIimet mund të përdoren edhe për pr0pagandim. Rasti i fotografisë tregon sesi një manipuIim i tillë mund të përdoret edhe për qëllime pr0paganduese dhe madje interneti tashmë e mundëson që ajo shumë lehtë mund të shpërndahet gjithandej. Kur një fotografi e tillë e manipuIuar shpërndahet në Afrikë të Jugut, kjo nënkupton që po shpërndahet në një teren të përshtatshëm që pr0paganda të jetë efektive, sepse ne mund të supozojmë lirshëm që në atë pjesë të botës nuk është se mund të kenë shumë informacione për lutfën e Kosovës, rrjedhimisht pr0paganda atje mund të jetë shumë më efektive sesa në një vend të Evropës, ku veçse e dinë se çfarë ka ndodhur në fund të të 90-ve në Kosovë”, thotë ai.