Franca provokime ndaj Turqisë: Lundron Anija detare L’atalante në Mesdhe

LAJME


Turqia e konsideroi një veprim pr0v0kues afrimin e një anije kërkimore franceze të shoqëruar nga një f regatë greke në “shelfin e saj continental”.

Në 15 prill, thuhet në njoftimin e publikuar së fundi, kur ministri i jashtëm grek Nikos Dendias ishte në Ankara për bisedime me h0mologun turk, Mevlut Cavusoglu, Greqia lëshoi një NAVTEX tre ditor, ku informonte se anija e Francës, “L’Atalante” do të zhvillonte k ërkime në jug të ishujve të Kretës e të Rodit në Mesdheun Lindor.

Turqia u përgjigj menjëherë po me një mesazh NAVTEX duke I treguar se zona e përcaktuar prej grekëve për k ërkime në fakt ishte pjesë e “shelfit continental” turk dhe se Athina nuk kishte asnjë a utoritet mbi të. Pavarësisht kësaj, L’Atalante, e shoqëruar nga f regata greke.

“Elli,” hyri në zonë në 17 prill. Dy fregata turke iu afruan menjëherë, por francezët dolën me pretendimin se ishin në ujëra ndërkombëtare e aty nuk kishin nevojë për leje lundrimi. N gërçi nuk zgjati shumë dhe francezët e grekët u larguan, ndërsa ministria e jashtëm turke mësohet të ketë thirrur ambasadorët e të dy vendeve për të pr0testuar ndaj këtij epis0di.