Gazetari anglez pyeti Fishtën se pse shqiptarët janë hajdutë, kjo ishte përgjigjja brilante e Fishtës

LAJME


Gjatë një interviste për gazetat britanike në vitin 1934, një gazetar anglez i drejton At Gjergj Fishtes këtë pyetje ir0nike dhe f yese njëkohësisht:

“Kam dëgjuar se shqiptarët tuaj janë shumë h ajdutë! Si e komentoni ju këtë?!”

“Ashtu na ka dalë nami ore zotëri”, përgjigjet Fishta.

“Unë kam parë se si v idhet një b ankë në Londër në mes të ditës, dhe askush në Shqipëri nuk mendon se të gjithë angIezët janë hajdutë.

Shqiptari edhe nese vjedh këtë e bën nga haIIi i madh, ku mundet të marrë ndonjë dele, derr apo edhe p ushkë.”

Më pas vjen pyetja e dytë dhe e fundit, pasi Fishta e d etyroi gazetarin të t ërhiqet.

“Sikur shqiptarët të kishin mbetur të krishterë, atëherë edhe bashkimi juaj kombëtar do te ishte bërë i mundur shumë më shpejt.

Pra, ndërrimi i besimit është një pjesë tjetër e e rrët e k arakterit të shqiptarit” –vijoi pyetjen ai.

“Unë vërtetë nuk po të marr vesh more zotëri”, -vijon At Fishta.

“Po si guxon dhe mundet të flasë për m angësi k arakteri të shqiptarëve një anglez?!

E gjithë bota e di, se ju anglezët, për një b ythë gruaje, ia n dërruat b esimin fetar një Perandorie të tërë”, perfundone Fishta përgjigjen në pyetjen e gazetarit zhurmagji