Gazetari Francez!: Turqit ishin shpëtimtarët e Shqiptarëve! Sot ata do të ishin Serbë!

“Nëse turqit nuk do të kishin ardhur në Ball.kan dhe të s hka’tërronin Perandorinë Duan dhe nëse nuk do të kishin islamizuar shqiptarët, ata do të ishin bërë serbë. Kjo eshte e vertete!.” ka cituar gazeta franceze “WorldinNews” puIbicistin e njohur Kaplan Burovi.

(“Si les Turcs n’étaient pas venus dans les Balkans et avaient détruit l’empire de Duan et s’ils n’avaient pas islamisé les Albanais, ils seraient devenus des Serbes. C’est vrai!”), ka shkruar gazeta franceze “WorldinNews”, trasnmeton gazeta zvcerane ne shqip Le Canton27.chAkademiku Kaplan Burovi njihet si aIbanolog, publicist, baIkanolog, shkrimtar, shkencëtar dhe historian është nje disidenti jugosllav i cili iku nga “Jugosllavia” dhe u vendos ​​në Shqipëri për shkak të k ritikave ndaj Titizmit dhe pastaj ndaj r egjimit të Enver Hoxhes.

Ai kaloi 33 vjet në bu rg, 2 në Jugosllavi dhe 31 vjet në Shqipëri, i rr’ahur rëndë dhe i t ortu’ruar në b urgjet shqiptare,“Shqiptaret për s humicën ishin krishterëve të isIamizuar. Gjatë s undimit të Perandorit Osman nuk kishte një përqindje të madhe të shqiptarëve në Kosovë.

Vetëm gjatë p ushtimit turk shqiptarët nën flamurin e tyre, vijnë në Kosovë..”, tha Burovi, pas disa huIumtime shkencor i të cilit me vonë pr0v0kuan reagime e polemika të a shpra për dekada ka shkruar gazeta franceze.

Ai me pas ka thëne se “Kam studiuar për 30 vjet që kur kam dalë nga b urgu Burovi, i cili jeton në Gjenevë që nga viti 1991, kur u lirua nga b urgu.”

Sipas akademik Burovi “Pas p ushtimit turk, këta shqiptarë do të kalojnë kufirin aktual shqiptar dhe do të hyjnë në Serbi, Maqedoni dhe Mal të Zi. Më e rëndësishmja, ata ishin një fis prej 5,000 deri në 10,000 njerëz. e cila ishte një f0rcë nga Deti Baltik deri në Danub, Rumania e sotme, rreth shekullit të parë pas Krishtit…”

Sidoqoftë, në fillim, kur u transferuan në Mat, ata jetuan në simbiozë me serbët. Derisa turqit erdhën myslimanët dhe i ushqyen me ur’rejtje për t’i përdorur si lutfëtarë k undër serbëve, të cilët u ndezën zjarrin…” ka shkruar gazeta franceze duke cituar studiuesin.

Burovi beson se këto fakte mund të jenë të rëndësishme në lutfën për Kosovën. Ai thekson se serbët dhe shqiptarët nuk mund të krahasohen në asnjë mënyrë.“Unë u d ënova me 43 vjet b urg, duke përfshirë vetëm 35 vjet për pr0pagandë amriqësore. Vendimi tha që unë përfaqësoja poIitikën dhe devijimin ideologjik në Shqipëri. Presidenti K0munist Shqiptar Ramiz Alia u rdhëroi që të lir0hesha në Dhjetor 1990 në mënyrë që të Iir0hesha. “Kjo tregoi që dem0kratizimi kishte filluar atje. Kjo është arsyeja pse ata e botuan atë në të gjitha mediat.

Unë ‘kam kaluar 31 vjet në b urg, ku isha rregullisht i rr’ahur dhe tortu’ruar. ” ka thëne ne fund Burovi.Romani i tij “T radhtia” u përfshi në librat shkollorë në Shqipëri.

Gruaja e tij e parë ishte nga Tetova, i cili e la atë kur u a rr’estua, dhe e dyta ishte nga Shqipëria, me të cilen ka Duanin dhe Duankën. Burimi tvbesa