Gjenerali Amerikan me deklaratë ndaj Serbisë!: Projekti Serbia e Madhe një ëndër e Serbisë!

LAJME


Ky vit do të shënojë intensifikimin e konfIiktit midis Perëndimit dhe Rusisë për të ardhmen e Evropës Juglindore, por qeveria e re e SHBA ka kthyer fokusin e SHBA në zonë pas më shumë se një dekade t ërheqjeje, tha ish-komandanti i përgjithshëm i NATO-s Gjenerali Philip Breedlove.

“Ky do të jetë një vit i konfIikteve në rritje midis Perëndimit dhe Rusisë për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor,” tha gjenerali në pension i F0rcave Ajrore të SHBA, duke folur nga Florida për një tryezë të rrumbullakët virtuale për gazetarët kroatë, raporton Hina.

Ai tha se Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov në “peIegrinazhin e tij poIitik” në fund të vitit të kaluar s hënjestroi dy vende që “Iejojnë Moskën të ndjekë politikën e saj rajonale” ndaj dhe s undo “- Bosnjë dhe Herzegovina dhe Serbia.

Moska do të vazhdojë të k undërshtojë me f0rcë përparimin e Bosnje dhe Herzegovinës drejt Bashkimit Evropian dhe Serbia do të zbatojë të ashtuquajturin projektin e saj të Serbisë së Madhe për Kosovën, Malin e Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovinën, parashikon Breedlove, një ekspert evropian i sigurisë.

Gjenerali amerikan, i cili e quan Sekretarin e ri të Mbrojtjes të SHBA Lloyd Austin një “mik të mirë” dhe ka punuar shpesh me Presidentin e SHBA Joe Biden në të kaluarën, ndërsa ai ishte një senator dhe nënkryetar, p retendon se “lajmi i mirë” është se qeveria e re e SHBA e ka bërë të qartë veten drejt NATO-s dhe Evropës Juglindore.

“Presidenti i ri do ta sjellë Amerikën përsëri në Evropë për të qenë përsëri pjesë e udhëheqjes atje,” pas 12 vjetësh “tërheqjeje” amerikane nga Kontinenti i Vjetër, theksoi ai.

Breedlove tregon se ai “r efuzon të jetë poIitikan” sepse ai ka b esimin e të dy partive politike në Uashington, “kështu që ai nuk dëshiron të tjetërsojë gjysmën e audiencës”, por tha se njerëzit e emëruar nga qeveria e Biden janë të vendosur të NATO dhe i njohur me Ballkanin Evropian dhe Perëndimor.

“Unë mendoj se do të shihni një lloj të përshtatshëm të vëmendjes së SHBA”, tha ai.

Duke komentuar mbi f0rcimin e p ërshpejtuar ushtarak të Serbisë, Breedlove tha se NATO duhet të jetë më e hapur në veprimet e saj mbi zhvillimet në Ballkan.

“Një pjesë e të kuptuarit të problemit është pranimi se ai ekziston dhe kategorizimi i tij. Unë mendoj se do të ishte shumë e dobishme nëse udhëheqja e NATO-s do të ishte më e drejtpërdrejtë në lidhje me këto s hqetësime, ”dhe u përgjigj me punë diplomatike dhe politike në rajon.

Duke folur për idenë e krijimit të një ushtrie të përbashkët evropiane, e cila mori rëndësi pasi Presidenti i mëparshëm i SHBA Donald Trump mbajti një qëndrim “më të ftohtë” ndaj NATO-s dhe partneritetit me Evropën, Breedlove vuri në dukje se gjithçka që vendet e Bashkimit Evropian bëjnë për ushtrinë e tyre është e mirë dhe për NATO-n, sepse shumica e tyre janë pjesë e të dy aleancave.

“Ajo që nuk është e mirë është kur një vend investon në kapacitetet që NATO tashmë ka,” tha ai.

Ai shtoi se amriqtë e Aleancës së Atlantikut të Veriut janë duke u p ërpjekur me f0rcë të n dikojnë në opinionin publik të Perëndimit, se NATO nuk ka gjetur ende një përgjigje për lutfën për informacion në atë “zonë gri”, por se është një temë gjithnjë e më e zakonshme brenda Aleancës.