Hartë e rrallë e vitit 1839: Fiset shqiptare në Mal të Zi

LAJME


Aristokrati nga fisi i Vasojeviqëve, Nikolla, ose siç e quante vetëm me sqimë në frëngjisht ‘Prince des Wassoevitch’, ka lënë pas një mal përsiatjesh për viset kufitare mes Shqipërisë dhe Malit të Zi.Fryt i penës së tij janë jo pak shënime interesante në frëngjisht në lidhje me gjendjen e fiseve shqiptare brenda Malit të Zi të vjetër në kohën e princit, Petër Njegushit II (1830-1851).

Portali konica.al publikon një hartë interesante të vitit 1839 që ka si autor vetë princin e Vasojeviqëve.Duke njohur në mënyrë i ntime fiset shqiptare, ai ravijëzon vendndodhjen e k uçëve, palabardhasve, piperëve, hotëve, krasniqëve dhe vasojeviqëve.

Katër fiset e fundit, sipas shënimeve të Nikollës, e hiqnin origjinën e tyre nga një i parë i përbashkët.Në origjinal harta mban diçiturën përshkruese “Hartë e fiseve të pavarura dhe lutfarake të Shqipërisë”.