Kërcënimi i hapur i Serbisë: Nëse jo në tavolinë, atëherë me luftë!

LAJME


Serbia si gjithnjë po vazhdon me pr0vok1met e saj të vazhdueshme ndaj Kosovës dhe shteteve të rajonit. Ajo këtë radhë, zgjodhi ministrin e Punëve të Brendshme, Aleksandër Vulin për ta lansuar pr0vok1min e radhës.

Vulin me rikthimin e idesë për “Botën serb”, g0diti në një pikë të ndjeshme të gjitha shtetet e rajonit të Ballkanit Perëndimor, ku natyrisht që reagimet ishin të menjëhershme dhe e kundërshtuan fuqishëm këtë ide.

Analisti politik nga Gjermani, Idriz Zeqiraj në një prononcim për gazetën “Bota sot” idenë e Aleksandër Vulinit për “Botën serbe” e vlerësoi si këcrënim të drejtpërdrejtë për Kosovës.

Sipas tij, “Bota serbe” është një paraIajmërim i Serbisë që në rast se nuk i realizojnë synimet puhstuese në paqe, në tavolinë, atëherë i realizojmë me lutfë.

“Ideja çmendurake e ministrit të Brendshëm serb, Aleksandër Vulin, e lansuar, më saktë, e bagluar, pas takimit të dështuar, për fajin e palës serbe, Kurti-Vuçiq, është një pr0vok1m dhe këcrënim i drejtpërdrejtë për Kosovën. “Bota serbe”, që nënkupton “bashkimin e serbëve në një shtet të vetëm”, i paraIajmëron shqiptarët se, “nëse nuk i realizojmë synimet tona pushtuese në paqe, në tavolinë, atëherë i realizojmë me lutfë!””, deklaroi analisti.

Megjithatë, Zeqiraj u shpreh se duke ditur se mbrojtja e kufirit Kosovë-Serbi, garantohet nga KFOR-I, atëherë niveli i rrezivkshmërisë nga Serbia është i ulët.

“Realisht, më shumë se mundësi, kjo është një ide naive, megallomane e trutharit Vulin. Sipas marrëveshjes ndërkombëtare, FSK (Forca e Sigurisë të Kosovës), bëhet ushtri e mirëfilltë pas 10 (dhjetë) vitesh, nga data e krijimit të saj. Deri atëherë, mbrojtja e kufirit Kosovë-Serbi, garantohet nga KFOR-i. Rrjedhimisht, nuk mund të këtë rrezivkshmëri të afërt nga fqinji i pabesë serb. Sepse e ka provuar disfatën e tu rpshme tej dy dekada më pare”, theksoi ai.

Mirëpo, krahas kësaj analisti nga Gjermani kërkoi nga institucionet e Kosovës të jenë të gatshme për të papriturat e mundshme, pasi Veriu i Mitrovicës është ‘fuqi baruti’.

Po ashtu, Zeqiraj paraIajmëroi se realizimi i ëndrrës çmendurake për Serbinë e Madhe do të ishte varrr për popujt ballkanik.

“Sidoqoftë, Kosova duhet të jetë vigjilente, syçelë dhe në gatishmëri, për të papriturat e mundshme. Veriu i Mitrovicës, i anashkaluar, qëllimshëm, dhe me pazaret e dyshimta serbo-franceze dhe Thaçi, si argat i tyre, mbetet gjithëherë fuqi baruti. Filmimet, regjistrimet premtuese mashtruese e demagogjike, të Hashim Thaçit, te Ura e Ibrit, dy dekada më parë, janë dëshmi e tradhtisë së madhe, të cilën vazhdon ta vuajë populli i Kosovës.

Funksionimi i kësaj ideje, pra, i “Bota serbe”, e proklamuar me bujë e pompë, nga kryepolici serb Vulin, do të ishte realizimi i ëndrrës çmendurake serbe, për Serbinë e Madhe dhe varr i popujve ballkanikë”, nënvizoi analisti.

Në fund, ai zbuloi edhe pretendimet e shtetit serb, për territoret e të gjitha shteteve fqinje, pa përjashtime.

Por, ai i vlerësoi lartë reagimet e shteteve të rajonit ndaj idesë së Vulinit për “Botën serbe”..VAZHDONI KETU PER LAJMIN E PLOTE