Kështu i shkruan nga Gjermania Nënës Ajshe në Dubovik Jusuf Gërvalla në Shtator 1980!

LAJME


Nanë e dashtun!
Rruga e jetës na pruni deri këtu. Zor sa të duesh. Po kollaj, s’ka qysh bahet ma kollaj. Ti vetë sa e sa herë, në prag të gjumit, kur ishim fëmijë e kur kishim dalë prej lojnave të fëminisë, na ke kallxue përralla që kanë të njëjtin përfundim: rruga e nderës asht ma e zorshmja, po ma e mira dhe e vetmja rrugë e vërtetë për njerin. Dhe, kush u mundue për nder, nder ka gjetë!

Sot, në vjeshtën e kësaj rruge, kur s’po kemi qysh me i dhanë gjevap bereqetit kaq të pasun, farën e të cilit e kemi mbjellë vetë, kush lodhet i pari mundet me thonë: a vyen me lutfue për nder, tuj i n garkue vetit kaq të liga në shpindë?!

Unë, besoj, nanë, se ti nuk je ajo që thotë kështu. Ti gjithmonë u ke përbaIIue burrnisht rrebesheve të mëdha. Unë besoj se ti nuk je lodhë. Rruga jonë, mendja e shpirti ynë kanë pasur strofuII fjalën tande, dashuninë e kujdesin tand të pashoq. Kur i kujtoj këto, më del se ti, në vend se të mërzitesh, duhet të gëzohesh e të përtërihesh. Ma në fund, veç tuj mos u d0rëzue në këtë kohë të vështirë, ti nanë, do ta qitësh edhe hapin tand të fundit burrnor, që të bon si të gjitha ato nana t rimnesha e fisnike shqiptare, të cilat, kur e ka lypë puna e vatanit, s’e kanë kursye e s’e kanë kajtë me lot jetën e djemve të tyne dhe kanë këndue kur kanë kukatë qyqet.

Jam shumë i lumtun që për këtë pikë, pra, për mërzinë tande, shpirtin e kam të fjetun. Ti je nji lis, që nuk don me ditë për fërfllazat e f0rta. Bile, nji lis, madhështia e të cilit del në pah bash kur merr mot me fërfIIazë. As bora as ngricat e mëdha nuk të kanë ba kurrë shejë.Pse, pra, d ridhesh aq f0rt prej lagshte e prej b ryme?

Në p ërfytyrimet e mia të gjaIIa, këtu në tretdhé, të shoh tuj ecë me atë krejninë tande të pashoqe, sa herë që nisesh me e pa djalin tand në b urg, e rrugës të bjen me u s hpërndrrue me anmiq të mëdhenj e të vegjël të pjellës sate. Le të pëIcasë anmiku, gjithë ai që e ka ba synin q orr e veshin shurdh kur e do puna me lutfe për nderën, për ato që ti jau ke kushtue jetën e shëndetën. Dhe dije se krejnia jote përbaIIë fërfIIazës së sotme, asht heImi ma i f0rtë për anmikun. Të përqafojmë me mall prej së largu, djemtë, rejat e nipat. Djali yt – Isufi