Kjo ishte policja e parë femër në Kosovë

LAJME


Njihuni me policën e parë femër në Kosovë.Gruaja e parë police në Kosovë ishte Fehmije Gashi-Bytyqi.Ajo në një intervistë ka rrëfyer për rrugëtimin e saj në Policinë e Kosovës dhe paragjykimet që i ka marrë për vendimin e saj.Gruaja e parë police në Kosovë, rrëfen përvojat gjatë ushtrimit të këtij profesionit.Kur ajo veshi uniformën e Policisë u përbaII me shumë p aragjykime.Ishte viti 1999’ kohë kjo kur Kosova sapo kishte dal nga lutfa, dhe profesioni i policit mendonte se i takonte burrave.

Por ish policja, tash avokate vendosi t’i s fidojë të gjithë dhe u rr eshtua në Shërbimin Policorë të Kosovës.‘Pse me fakultet, pse nanë e fmive, pse ti me shku me punu në ndrrime të natës me punu. Ka qenë një mospëlqim që me kalimin e kohës u kthy’.Por, më e vështira për Fehmien, gruan e gjeneratës së parë në Polici, ishte kur filloi ushtrimet në ditën e parë.Ushtrimet për këtë gjeneratë që numëroi 176 pjesëtarë, 18 % e të cilëve ishin gra, kishin filluar më 6 shtator të 1999’ës.

Bytyqi rrëfeu edhe një rast kur paragjykohej edhe për peshën derisa ushtronte këtë profesion.E në, vendin tonë sot vetëm rreth 15 % gra i shërbejnë këtij institucioni, prej të cilave 12% janë police që s hërbejnë në f unksione të ndryshme për zbatimin e ligjit.Po ashtu, nga to janë vetëm një numër i vogël që janë në grada të larta.Ndërkohë, Policia e Kosovës tash e disa ditë po zhvillon aktivitete në kuadër të 22 vjetorit të themelimit, e kjo deri në ceremoninë kryesore që mbahet më 6 shtator.