Kur kërkon të dish me zor se ç’mendon Yuri Kim

LAJME


E pr0v0kuan dhe ajo foli. Jo një por dy herë, si për të na treguar sesa pak i kishte pëlqyer, që e rreshtuan “me d hunë” në IIogoret eIektorale të 25 prillit. Reagimi i ambasadores amerikane Yuri Kim ndaj keqinterpretimit të intervistës së saj në radio-televizionin publik, lidhur me nevojën e ndryshimit që duhet të vijë me votë, ishte një ndër ata bumerangë që një pjesë e medias dhe analistëve i kanë marrë shpesh në fytyrë këto vite, sa herë janë përpjekur të dekriptojnë se me cilën palë ndjehet më mirë administrata amerikane.

Afrimi i ditës së z gjedhjeve dhe afërsia në s ondazhe, po e bëjnë jo vetëm të e thshme garën eIektorale, por po i kthen projektorët në mënyrë instiktive drejt pozicionit të SHBA e BE në lidhje me rezultatin final. Një rezultat që do p rovokojë, siç bien të gjithë dakord, sherre e t ension me shumicë.

Insistimi i medias o pozitare për rreshtimin e supozuar të SHBA në krah të Bashës, z bulon një n erv të zbuIuar të o pozitës në raport me amerikanët. Dhe ky insistim i fundit për intervistën e Kim ka prodhuar një situatë cilësisht të re, me material të vjetër. Një nga ato gjendje ku gjithçka duket sikur kthehet p ërmbys, e nuk ka më vlerë, teksa ke kujtuar se ke bërë për vete shtetin që e ke pasur tradicionalisht k undër vitet e fundit.

Pas daljes së n ervozuar dy herë rresht të ambasad0res k undër k eqpërdorimit të deklaratave të saj, shtyhesh të besosh se jo vetëm që Kim është r evoltuar me aIudimet eIektorale që ju veshën fjalëve të saj, por edhe se ajo shfaq mes rreshtave i rritimin e atij që nuk ka ndryshuar mendje, teksa sheh se të tjerët thonë se e ka bërë këtë. E këtu  analiza mund të rifillojë nga e para.

Pa u shtyrë në të tjera aludime për sa më sipër (që mund ta n xirrnin sërish ambasadoren në të tjera r eagime p ublike), le të themi se me mesazhet e 24 orëve të fundit kemi mjaftueshëm p rova dhe material, për të besuar se SHBA nuk ka n dryshuar q ëndrim në lidhje me palët në Shqipëri. Secili t’i bëjë vetë IIogaritë se ku e gjen veten. M aterial ka boll në internet në lidhje me këtë temë…