Kur studiuesi anglez zbulonte sekretet e shqiptarëve më 1922: Ja pse janë rraca më e fortë në botë

LAJME


Ka qënë studiuesi Auron Tare ai që puIbikoi një letër të rrallë të gjeneralit kanadez të Brigadës Dr. Frederik William Burnham i Ushtrisë Britanike që ishte pjesë e f0rcës ndërk0mbëtare në Shkodër.

Dr. Frederik William Burnham
Letra mban datën e 22 majit 1922.

“Zotërinj gjatë një viti kam vizituar, 0peruar apo trajtuar 20, 133 p aciente që kanë ardhur në AmbuIancën e Kryqit të Bardhë këtu në Shkodër. Zbulimet n egative nuk janë më pak interesante se ato p0zitive. Vetëm një rast me k ancer dhe megjithëse numrin e madh të p acientëve asnjë rast me a pand esit.

Shqiptarët vendas hanë shumë rrallë mish dhe ushqehen me perime të freskëta, grurë të zier, bukë dhe prodhime bulmeti. Këta janë nga njerëzit me vitalë dhe më të f0rtë në botë.

Këta njerëz i japin shumë rëndësi zbrasjes së st0makut duke dalë jashtë tre herë në ditë dhe duke zbrazur edhe z0rrën e trashë. Ky është ritmi natyral i z0rrëve për njerëzit që jetojnë jo më mish. Me mishngrënësit ndodh fenomeni i kaIbjes së mishit në koI0nën e z0rrës dhe si rrjedhim sjell heIme që paraIizojnë st0makun dhe sjellin kapsIIëk, koiit dhe a pand esit nëpërmjet zgjatimit të koI0nës në a pand esit“.