Maqedonia blen pajisje luftarake nga SHBA-të me vlerë 200 milion euro, ndersa për vaksiat nuk ka buxhet

LAJME


Departamenti amerikan i Shtetit mori vendim që të apr0vojë shitjen e automjeteve të bIinduara amerikane suImuese dhe pajisje shtesë ushtrisë së Maqedonisë së Veriut, transmeton Gazeta Express.

Qeveria në Shkup do të ndajë 210 milionë dollarë për këto bIerie.

Kjo u miratua dhe u nj0ftua nga Agjencia për Bashkëpunim Mbrojtës dhe Kongresi Amerikan u informua për të, i cili do të marrë vendimin përfundimtar dhe do të japë lejen për shitje.

Maqedonia e Veriut i ka kërkuar administratës amerikane të blejë 54 aut0mjete të bIinduara lutfarake “suImuese” në tre versione M1126 (ICV) për transportin e këmbës0risë, një automjet k0mandues M1130 (CV) dhe një aut0mjet në të cilin është m0ntuar një m0rtajë version M1129, shkruan mediumi rus, Sputnik .

Prokurimi i pajisjeve shtesë është planifikuar për këto automjete – mitral0zë 12,7 mm, b0mbardues tymi M6, radio, staci0ne lutfarake me telek0mandë, marrës GPS, imazhe termike për shoferët, pjesë këmbimi, mjete, pajisje prove, botime dhe manuale teknike.

Qeveria e SHBA-së do të sigur0jë mbështetjen e nevojshme teknike dhe logjistike për të përdorur këto aut0mjete në përdorim 0perativ.

Siç u tha, shitja e këtyre aut0mjeteve nuk do ta prishë ekuilibrin e fuqisë në rajon dhe do të ndikojë ndjeshëm në prom0vimin e bashkëpunimit ushtarak.

Prodhuesi kryesor i këtyre automjeteve të bIinduara është General Dynamics Land Systems (GDLS), dhe aut0mjetet pr0dh0hen në Kanada.

Nuk dihet ende nëse blerja e aut0mjeteve të bIinduara “suImuese” do të bëhet me para të gatshme ose nëse do të nisë një program k0mpensimi.

U sugjerua që përfaqësuesit amerikanë të udhët0nin në Maqedoninë e Veriut për t’u njohur me mundësitë l0gjistike për marrjen e automjeteve dhe zgjedhjen e një e kuipazhi për trajnim, i cili duhet të bëhet në 12 muajt e ardhshëm.