Ministri grek, Dendias, jep paralajmërimin e fortë mbi çështjen e detit me Shqipërinë

LAJME


Ministrat e jashtëm të Greqisë, Serbisë dhe Qipros mbajtën takimin e tyre të parë trepalësh në Beograd të hënën, duke p ohuar angazhimin e tyre për bashkëpunimin në Ballkan dhe rajonin e Mesdheut.

Gjatë një konference për shtyp, ministri i Jashtëm grek Dendias falenderoi homologun e tij serb Nicola Selakovic për përshëndetjen e nismës Greqi-Shqipëri për të zgjidhur çështjen e zonave detare të dy vendeve në kuadrin e Ligjit Ndërkombëtar, duke shtuar se Mesdheu Lindor duhet të bëhet një det bashkëpunimi, jo një det për të praktikuar politikën e vjetruar të anijeve lutfarake. “Ne i ndërtojmë miqësitë tona në kuadrin e së Drejtës Ndërkombëtare,” tha ai.

Ai përsëriti gjithashtu mbështetjen e Greqisë për pranimin e Serbisë në BE, ndërsa vuri në dukje rëndësinë e vazhdimit të bisedimeve mbi çështjen e Kosovës. Dendias gjithashtu tha se Greqia mbështet ndërlidhjen e gazit natyror të Serbisë me Bullgarinë, e cila përfundimisht do të lidhet me tubaci0nin Greqi-Bullgari dhe më vonë me Gazsjellësin Trans Adriatik.

Greqia i jep gjithashtu një rëndësi të madhe Korridorit X të Transportit Pan-Evropian, i cili do të lidhë Selanikun me Salzburgun, përmes Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë, shtoi ai. Rruga nga Pireu dhe Selaniku në veri do të sigurojë transport më të shpejtë dhe përfitime ekonomike.

Dendias ngriti gjithashtu çështjen e Greqisë dhe Qipros që janë vendet e frontit të migrimit në Mesdheun Lindor dhe të detyrimit të Turqisë për të kontrolluar flukset migratore nga territori i saj dhe për t’u kthyer nga BE. “Unë mendoj se Turqia duhet të f0rc0jë kontrollin e saj kufitar dhe të pajtohet plotësisht me marrëveshjen e saj të vitit 2016 me BE,” tha ai.

Ministri i Jashtëm qipriot Nicos Christodoulides nënvizoi se një zgjidhje për çështjen e Qipros duhet të ndiqet mbi bazën e krijimit të një federate bizonale, dykomunale, pa ndërhyrje të jashtme. Pas takimit trepalësh Dendias u prit nga Presidenti serb Aleksandar Vuçiç, ndërsa takimi i ardhëshëm i tre ministrave të jashtëm do të mbahet në Selanik.