Ministri Kroat porosit Serbinë!: Kosovën duhet ta njihni! Rruga Serbe për BE kalon përmes Kroacisë!

LAJME


Ministri i Jashtëm i Kroacisë, Gordan Grlić Radman deklaroi sot se Serbia

është e vetëdijshme për presionin ndërkombëtar kur bëhet fjalë për njohjen e Kosovës dhe shtoi se rruga e Serbisë për në BE kalon përmes Kroacisë.

Grlić Radman shtoi se Zagrebi mbështet rrugën evropiane të Serbisë, por në të njëjtën kohë, me rastin e deklaratave të ministrit serb të Punëve të Brendshme, Aleksandar Vulin, ai paraIajmëroi se kjo rrugë “kalon edhe nëpër Kroaci”.

Pas ekspozitës “Fytyrat e Evropës”, të organizuar me rastin e Ditës së Evropës, ai e akvuzoi VuIinin, i cili e quajti Kroacinë dhe Kosovën “vëIIezër të amrëve”, për “promovimin e poIitikës së mundur të Serbisë së Madhe” dhe për kundërshtimin e pabazë ndaj Kroacisë, e cila tha se kurrë nuk ka pasur aspirata për të territoret e të tjerëve, raporton agjencia kroate e lajmeve, Hina.

“Serbia është e vetëdijshme për një presi0n të caktuar ndërkombëtar kur bëhet fjalë për njohjen e Kosovës, sepse ky është realiteti, dhe pastaj ata duan të projektojnë z hgënjime të caktuara ndaj Kroacisë”, tha Grlić Radman.

Ballkani Perëndimor është një nga dy temat kryesore të takimit të rregullt mujor të ministrave të jashtëm që do të takohen në BrukseI.

Çështjet e zgjerimit të BE-së dhe Procesit të StabiIizim-Asociimit do të diskutohen gjithashtu të martën në një takim të Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme, i cili përbëhet kryesisht nga ministra të jashtëm ose ministra të ngarkuar me çështjet evropiane.

Radman Grlić thotë se Kroacia është gjithashtu “temë” dhe se Serbia do të jetë një nga vendet mbi të cilat Zagrebi zyrtar do të duhet të japë një mendim në atë debat.

“Ne nuk jemi të kënaqur me gjendjen e demokracisë, gjendjen e të drejtave të njeriut, lutfën k undër kor rupsionit dhe reformat që nuk po zbatohen në përgjithësi”, tha Grlić Radman.

Sipas tij, Kroacia është “një anëtare e përgjegjshme e NATO-s dhe BE-së dhe është e sigurt që rruga evropiane e Serbisë kalon gjithashtu përmes Kroacisë”.

Grlić Radman shton se Kroacia do të marrë pjesë në vlerësimin e arritjeve të Serbisë në Kapitujt 23 dhe 24.

Kreu i dipIomacisë kroate tha gjithashtu se Kroacia, për sa i përket të drejtave të p akicave, është “një paradigmë në kontekstin evropian, shembulli më i mirë i arritjes së atyre standardeve”.

Ai shtoi se pakica serbe ka tre vende të garantuara në parIament dhe se Kroacia është një nga vendet e pakta në BE që ka poIitikë të pakicave të zhvilluar në këtë mënyrë.

Ai tha se ky nuk është rasti në Serbi, dhe se Beogradi nuk respekton marrëveshjen ndërkombëtare nga viti 2004, e cila siguron recipr0citet.

Sa për vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor dhe perspektivat e tyre për t’u bashkuar në BE, ai tha se është një proces i bazuar në arritjet e secilit vend, duke theksuar Maqedoninë e Veriut, Shqipërinë dhe Malin e Zi.