Njihuni me fshatin në Mal të Zi që ruajti identitetin shqiptar dhe re’zistoi ku’ndër ar’mikut (VlDE0)

LAJME


Trevat tona shqiptare e kanë të shkruar historinë e tyre shqip dhe mbartin pasuri të mëdha natyrore. Por sa dimë për trevat tona shqiptare në Malin e Zi? Sa dimë për re’zistencën që ata kanë bërë ndër lutfëra të shumta për të ruajtur identitetin e tyre shqiptar?

I ndodhur atje p0shtë, rrëzë liqenit të Shkodrës, fshati “Besa” që edhe emrin e veçantë e ka marrë nga besa e shqiptarit, b ërtet edhe sot me të madhe “Unë jam Shqipëri!” Ky fshat, i cili ndodhet në rrethin e Tivarit, ndër vite ka qenë në “listën” e malazezëve për ta pu’shtuar, së bashku me fshatrat përreth tij.

Një ndër lu’ftërat më të për’gjakshme midis malazezëve dhe shqiptarëve, e bërë në këtë krahinë pikërisht në fshatin ngjitur me Besën, në Muriq është ajo e vitit 1861. Në këtë lu’ftë të për’gj’akshme h umbi j etën edhe Savo Vujoviç i cili ishte shprehur se në këtë betejë “ ose do v’ras krye shqiptari, ose do pIagosem, ose do vr’item” dhe i ndodhi pikërisht kjo e fundit, u v’ra në betejën e 15 nëntorit të 1861.JU FTOJM TE SHT YPNI VID EON ME POS HT