Pas vendimit të Kosovës për bazë ushtarake në Mitrovicë, Vuçiç kërkon mobilizimin e ushtrisë serbe

LAJME


Presidenti serb Aleksandër Vuçiç ka ndërmarrë një lëvizje agre sive pas qëndrimit të qartë të kryeministrit të Kosovës Albin Kurti për dialogun me Serbinë.

Në një takim që ka zhvilluar në një bazë ushhtarake së bashku me ministrin kinez të Mbrojtjes, presidenti serb ka bërë të ditur grisjjen publike të marrëveshjes së Uashingtonit që firm0si në prani të Presidentit Donald Trump dhe kryeministrit të Kosovës, Avdullah Hoti. Në këtë marrëveshje bëhet e ditur se Serbia do të ndal0jë pr0cesin e l0bimit të ç’nj0hjeve të Kosovës. Por sot Vuçiç e ka riaktivizuar këtë aktt politik të Beogradit.

Siç bën të ditur televizioni B 92, Vuçiç ka dekIaruar nga kazeerma ushtarake e Dedinjës në Beograd se: “Jam krenar për faktin që unë do të deleg jitimoj shtetësinë e Kosovës”, e ka shtuar me ir0ni se këtë e bën “ndërsa Kurti është i interesuar për atë dial0g”. “Kam fríkë se atij i pëIqen të flasë më shumë me veten e tij. Lërini të bëjnë çfarë të duan dhe munden, ata thjesht tregojnë se kurrë nuk e dëshironin një diaI0g”, tha Vuçiç, duke hapur lu ftën reale me Kosovën.

Ndërkaq mediat serbe kanë shkruar me shqettësím mbi vendimin e ushtrisë së Kosovës për të ndërtuar një bazë ushhtarake në Malin e Zveçanit.
P0rtali rus ‘Sputnik’ thekson se F0rcat e Sigurisë së Kosovës do të ndërt0jnë një bazë në një nga malet më të larta në raj0nin verior të Kosovës, nga e cila të katër komunat në veri me një shumicë serbe të popuIIsisë dhe dhjetëra fshatra mund të shihen si në pëIIëmbën e dorës.
Toka në majën e malit të Zveçanit, i cili është 1,010 metra i lartë dhe nga e cila mund të shihni qytetet e Vushtrrisë, Mitrovicës së Veriut, Zvecan dhe një pjesë të Zubin Potokut, si dhe dhjetëra fshatra, do të jetë aI0kuar në FSK. Një kamp i madh ushhtarak do të ndërt0het atje, në të cilin do të vendosen njësi të ushhtrisë amerikane dhe vendeve të tjera që janë pjesë e NATO-s, thekson ‘Sputnik’.