PERDERI SA GREQIA E SOTME IDENTIFIKOHET VETËM ME SHQIPTARËT ESHT NJE SHTET GENJËSHTËR ME IDENTITET TË VJEDHUR

Ioannis Gennadios (1844 – 1932) ishte një zyrtar konsullor grek, me veprimtari të zgjeruar studimore. Ai lindi në vitin 1844 në Athinë. Babai i tij ishte personalitet i nderuar, George Gennadios.

Në botimin anglisht të botuar të hyrjes së tij të “Harta etnografike të Turqisë evropiane dhe të Greqisë” më 1876, duke pasur parasysh etnologët e njohur evropianë dhe gjuhëtarët shqiptarë, vendos autentikisht dhe pa rezerva për shqiptarët duke thënë kështu:

“Arvanitët, Shqiptarët dhe Arnautët janë pasardhës dhe homologë të pellazgëve të lashtë të Ilirisë, janë grekët e vërtetë në gjendjen e tyre elementare dhe origjinale.

Duke dokumentuar identitetin jo vetëm gjetjet e mësipërme të filologjisë krahasuese, por edhe karakterin etnik. Megjithatë, dallimi mes dy degëve kryesore të racës shqiptare është kurioz.

Gegët veriorë shtrihen nga malet e Malit të Zi dhe Serbisë së vjetër deri në lumin Shkumbin (Genesus) që i ndan nga Toskëria jugore në Epirin kontinental. Por ata ndryshojnë nga njëri-tjetri, si Dorianët dhe Jonianët e lashtë, për nga dialekti dhe karakteri i tyre moral.

Gegët janë të rëndë, të mëdhenj dhe të qëndrueshëm; Toskët janë inteligjentë, të frikshëm, por shumë të besueshëm…

Gjatë luftërave të Aliut, Himariotët dhe Suliotët (Çamët) dhanë luftëtarët më të mirë Boçarin, Xhavellën, Drakon, si “ish-shqiptarët” e helenizuar të Hidrës dhe Specës siguruan Miaoulin, Çamadi e Tombazi”

———

Burimi:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=800539378738620&id=100063476964033