Politikani serb: Më 1999 Ushtarët e Kosovës kot që kanë dhanë jetën, kur politikanët planifikojnë dorëzimin e Kosovës

LAJME


Dorëzimi i Kosovës do të hapte rrugën për rajonin e Rashkës (Sanxhakut), jugut të Serbisë (Luginës së Preshevës) dhe të Vojvodinës, thotë politikani serb, transmeton Gazeta Metro. Kryetari i Partisë Demokratike të Serbisë (Demokratska stranka Srbije – DSS) Milosh Jovanoviq ka dekIaruar se d0rëzimi i Kosovës do ta hapte shumë shpejt çështjen e rajonit të Rashkës (Sanxhakut), jugut të Serbisë (Luginës së Preshevës) dhe të Vojvodinës.

Ai, siç përcjell portali “danas”, në tribunën e kësaj partie në Kralevë ka thënë se kjo do të thotë që në të ardhmen brezat do të merren me gjeopolitikë në vend se të merren me ekonomi dhe zhvillim të Serbisë. “Situatën duhet mbajtur në gjendjen e konfliktit të ngrirë, që do të thotë se aktualisht nuk ka zgjidhje përfundimtare“, ka thënë Jovanoviq. Lideri i DSS-së ka theksuar se në vepër është “tradhtia e hapët”.“Kur Vuçiqi thotë s se “po l ufton për kufizim”, kjo do të thotë pranim i secesionit dhe i pavarësisë së 90-95 për qind të territ0rit të Kosovës”, ka vlerësuar Jovanoviq.

“Dikush në vitin 1999 ka mundur t’iu thotë ushtarëve e policëve në Kosovë se kot po e japin jetën pasi disa po e planifikojnë dorëzimin e Kosovës. Atë që e ka ndër mend ta bëjë Vuçiqi, s’e ka pasur kurrë askush ndër mend në këta gjashtë shekuj të fundit”, ka thënë ai.

Kryetari i Lëvizjes shtetf0rmuese Slobodan Samarxhiq ka thënë se pushteti i Serbisë e ka detyrim moral, politik dhe kushtetues ta mbrojë Kosovën. “Kosova përkohësisht është territ0r i marrë. E nëse hiqet dorë nga ai territ0r, nga pikëpamja ndërk0mbëtare, pronar bëhet ai me të cilin është bërë marrëveshja“, ka thënë Samarxhiq, transmeton Koha.net .

Ka vlerësuar se pushteti do të mundë të bënte kthesë në p0litikën kosovare që e zhvillon, porse ai këtë nuk po e bën. Sipas zyrtarit tjetër të DSS-së ,Milosh Koviq, Serbia tani ndodhet në prag të tradhtisë më të madhe gjatë historisë.

“Naci0naIizmi bioIogjik, territ0ret e pastra etnike janë ide të kryetarit të Republikës dhe të ministrit të saj të Punëve të Jashtme“, ka thënë Koviq. Ai ka vlerësuar se për Serbinë nga Perëndimi po përgatitet skenari i njëjtë si për Maqedoninë e Malin e Zi.

Koviq ka thënë se është mirë që në Serbi po mbahen pr0testa, “sepse pushteti po Iuhatet”, por nuk është mirë që në pr0testa nuk po përmendet tema e Kosovës.