Politikani Shqipëtarë në Mal të Zi: Me fjalimin e tij të fuqishëm i bën ta lëshojnë mbledhjen Serbët dhe Malazezët

LAJME


P ërplasja e fortë në Mal të Zi po afron një krízë qeveritare. Në kohën kur NATO dhe Perëndimi po a kuzon qeverinë serbe se në vend të antí k orrupsionit, po ja kthen vendin influencës ruse, ka ardhur një zhvillim shumë i f ortë.

Deputetët e Partisë së Dritan Abazoviçit, “E Bardha në të Zezë”, koalicioni Ura i kanë dërguar një kërkesë parlamentit të Malit të Zi, ku bën të ditur se ky grup parlamentar nuk është i gatshëm të votojë lígjin për pronat e Kishës Ortodokse Serbe. Qëndrim që pritet të sjellë p ërplasje të mëdha në koalicion.

Siç bën të ditur ‘Antena M’, një media malazeze që kundërshton qeverinë p roserbe, në dokument thuhet se lígji “Për Fetë” të mos kthehet në një mollë sherri që rrezíkon të ardhmen evropiane të Malit të Zi.

Qëndrim që realisht vë në dyshim mazhorancën aktuale qeverisëse që drejtohet nga kryeministri Zdravko Krivokapiç. Qëndrim që mbahet në kulmin e fushatës elektorale për bashkinë e Nikshiqit, që është kthyer një një lloj “B eteje”.

Siç bën të ditur ‘Antena M’, katër deputetët e URA, theksojnë se duhet një rishikim i lígjit themeltar të shtetit që ínvolvon edhe opozitën e Milo Gjukanoviçit.

Dy ditë më parë, një organizatë nacíonalíste malazeze “Komítët” i kanë kërkuar Abazoviçit që në lidhje me fushatën e Nikshiqit të mos marrë krahun e serbëve por të mbrojë shtetësinë e Malit të Zi.

“Në muajin e katërt që ju jeni në pushtet në nivelin shtetëror dhe keni treguar se nuk keni asnjë program, vetëm u rrejtje dhe arritjen e qëllimeve kundër Malit të Zi! Stafi i Serbisë së Madhe është në krye të arsimit, shkencës, kulturës, sigurisë, Universitetit, sporteve dhe së shpejti në Shërbimin Sekret! Fakulteti i Gjuhës Malazeze nuk ka të ardhura dhe tarifat për krijuesit e shquar malazezë! Çfarë keni kursyer në Mal të Zi, o URA?”, paralajmërojnë Abazoviçin nacionalistët malazezë.

Sot, analisti i njohur, Janush Bugajski, në një analizë që u botua në disa gazeta të Ballkanit, shkruante se tashmë NATO ka ndaluar së ofruari informacione s ekrete agjencive të zbulímit të Malit të Zi, që janë të mbushura me njerëz të Moskës.

Njëri prej tyre, Milan Knezeviç, siç bën të ditur ‘Sputnik’, ka paralajmëruar një p ërplasje të madhe cívíle në vend.

Knezeviç, i cili drejton Komisionin Parlamentar për Sigurinë Publíke, tha se Mali i Zi kërkon marrëdh ënie të afërta me Republika Srbskan.

Situata është vërtetë e tensionuar, edhe për faktin se skífterët e koalicionit të ri, më shumë se agjenda antíestablíshment, i intereson zgjerimi i ínfluencës serbe në Mal të Zi.

Në kuadër të Stërvitjes së NATO-s në Shqipëri më 26 prill, mësohet se dy l uftanije do të ankorohen edhe në portin e Tivatit, për të siguruar mbrojtje më të madhe të një k ërcëními të sígurísë së Rajonit.

R aketat ‘Patríot’ që do të ankorohen në Akademinë “Skënderbej” në Tiranë, mësohet se do të mbulojnë edhe rr ezen që i takon Malit të Zi, siç bën të ditur gazeta më e madhe e Podgoricës ‘Vijesti’