Presidenti Malazez: Projektin e Serbisë së Madhe e kundërshtojmë, do ta mbrojmë Malin e Zi nga “Çetnikët Serbë”

LAJME


Presidenti malazez Milo Gjukanoviq, ka theksuar se Mali i Zi do të mbr0het nga nacionaIizmi serb me të gjitha mjetet, por beson se këtë do ta bëjnë institucionet .“NacionaIizmi serbo-madh tent0n që me moton e re ‘të botës serbe’ në mënyrë malinje të ndikojë në Malin e Zi duke mos heq dorë nga Serbia e madhe që si projekt vetë i është ndryshuar emri” tha Gjukanoviq për RTCG. Ai u shpreh se Mali i Zi për një kohë të shkurtër nga një vend stabiI dhe me prosperitet ekonomik është shndërruar në vend me k rizë potenciale në Ballkan.

“Kjo duhet ndërlidhet me zgjedhjet parIamentare, kur erdhi te ndryshimi i pushtetit, nuk mendoj se vetë ndryshimi përbën problem, sepse isha i vetëdijshëm se momenti i ndryshimit është hapur, qysh në vitin 2016 ku fituam për një fije peri, nuk ka fjalë ndryshimi i pushtetit solli jo stabilitet. Këtë e bëri koalicioni i qeverisës së re, politika e tillë goditi në vlerat e Malit të Zi modern, ajo rr’ezikoi vet karakterin e shtetit qytetar të Malit të Zi, ku në vendin shumë-fetar një bashkësi fetare (SPC) caktoi përbërjen e qeverisë” tha Gjukanoviq.Por ai u shpreh megjithatë optimist se Mali i Zi do të arrijë ta ruajë sigurinë.

“Nuk dua të besoj se qeveria nuk sheh gjendjen, është e qartë se politikat e qeverisë së re pr0dhuan pakënaqësi tek njerëzit, që nxitën daljen në rrugë pa asnjë ftesë. Askush nuk duhet të nënvIerësojë potenciaIin dhe gatishmërinë e Partisë Demokratike Socialiste (DPS), kur ne do 0rganizonim daljen në rrugë do ishte shumë më e f uqishme dhe më e 0rganizuar. Kjo që ka ndodhur në rrugë është pasojë e hapave të qeverisë dhe adresimi se ajo ka të bëjë me ne nuk është bazuar në të vërtetën”, u shpreh ai.

Ditëve qytetarët kanë bIIokuar rrugë të caktuara magjistraIe, me qëllim që qeveria të ndryshojë vendimin rreth marrjes së shtetësisë, në ndërkohë qeveria përkohësisht ndaloi miratimin e rregulloreve.Kryeministri Zdravko Krivokapiç akvuzoi Gjukanoviqin dhe DPA-në se qëndronin prapa pr0testave.

Gjukanoviq tha se është mbështetës i veprimit institucional.“Kur lejojmë që politika të bëhet në rrugë tregojmë paaftësi. Jam i bindur se kemi f0rcë që të kthehemi në shtigje të udhëheqjes së suksesshme të politikës malazeze”, deklaroi Gjukanoviq duke shtuar se “qeveria duhet të mendojë mirë para se të sjellë ndonjë vendim”.Ai shtoi se është njeri përgjegjës dhe nuk dëshiron Malin e Zi në ka0s me të cilin do udhëhiqet jashtë institucioneve.