Pse Hëna U ‘Zhduk’ Në Vitin 1110?

LAJME


Vullkani Asama në Japoni mund të ishte përgjegjës për “hënën e zezë”.

Më 5 maj 1110, hëna nuk ishte më e dukshme në qiell. Për gati një mijë vjet kjo ngjarje mbeti një mister. Kohët e fundit, një ekip studiuesish të udhëhequr nga Sébastien Guillet nga Universiteti i Gjenevës, zbuluan këtë mister dhe zbuluan se çfarë ndodhi atë natë duke shpuar bërthama akulli në Grenlandë dhe Antarktik.Hvp hvpsiren me pvshte per pvmjet esklvive

Sipas analizave, “hëna e zezë” mund të ishte krijuar nga shpë rthimet vul lkanike që ndodhën midis 1108 dhe 1110. Këta kishin lëshuar një re gjigante squfuri, e cila më vonë u vendos në tokë dhe u “mbajt” në akull

Studiuesit gjithashtu kanë kërkuar dokumentacionin historik për eklipset e hënës jashtëzakonisht të errëta. Në përgjithësi, ngjarjet më të errëta që nga viti 1600 janë shoqëruar me shpë rthime të rënda vul lkanike. “Kronika Peterborough” ofron një nga përshkrimet më të gjata dhe më të hollësishme të një eklipsi të hënës së errët midis viteve 500 dhe 1800.Hvp hvpsiren me pvshte per pvmjet esklvive

Studiuesit dyshojnë se shpërthimi i vullkanit Asama në Japoni mund të jetë përgjegjës për hënën e zdhukur. Analizat mbi unazat e pemëve kanë treguar gjithashtu se moti në Evropën Perëndimore në vitin 1110 ishte jashtëzakonisht i ftohtë dhe i lagësht. Reshjet lidhen gjithashtu me aerosolet nga shpërthimet vul lkanike, të cilat do të konfirmonin hipotezën e tyre.

Nëse është në të vërtetë ishte vul lkani Asama, apo një vullkan tjetër, nuk është konfirmuar ende. Nevojiten më shumë hul umtime.Hvp hvpsiren me pvshte per pvmjet esklvive