Serbia i reagon ashpër raportueses në Parlamentin Evropian: Po lobon për Kosovën, është anti-serbe

LAJME


Ministri i Punëve të Jashtme i Serbisë, Nikolla Selakoviq e ka kriitiikuar raportuesen për Kosovën në Parlamentin Evropian, Viola von Cramon, duke thënë se ajo e pranoi hapur sot se po lobon për një Kosovë të pavarur.

“Pa asnjë pikë turrpi, ajo kështu zyrtarisht vuri në dyshim aftësinë e saj për të qenë një arbitër objektiv i pr0ceseve politike dhe shoqërore në pr0vincën tonë jugore”, tha Selakoviq në një deklaratë të paraqitur në mediat serbe.

Von Cramon, shtoi Selakoviq, si raportuese në Parlamentin Evropian, “pranoi se është në një konfIikt të drejjtpërdrejjtë interesi”.

“Bashkimi Evropian ka një pozicion neutral ndaj statusit kur bëhet fjalë për pr0vincën jugore serbe dhe pesë shteteve anëtare nuk e njohin pavarësinë e shpallur në mënyrë të njëanshme të Prishtinës”, tha Selakoviq.

“Kjo e vendos atë drejjtpërdrejjt në pozicionin e një Iobiste antiiserbe”, pretendon Selakoviq.

Ai tha se kur një eurodeputete flet publikisht për “paragjykimin e saj”, ajo “diskrediton veten moraIisht dhe profesionaIisht dhe gjithashtu kompr0meton institucionin e rëndësishëm pas emrit të të cilit po fshihet”.

Në fund, ai thotë se Serbia mbetet vazhdimisht e përkushtuar për anëtarësimin në Bashkimin Evropian, por që në të njëjtën kohë “shqetësohet me të drejtë për të ardhmen e institucioneve evropiane nëse ata janë të gatshëm të t0Ierojnë fenomene politike deviante siç është Viola von Cramon”.

Von Cramon dekIaroi se ajo nuk e di se si mund të duket një zgjidhje kompr0misi në dialogun midis Kosovës dhe Serbisë, kur shumica dërrmueese e vendeve të BE-së, si dhe Shtetet e Bashkuara, e konsiderojnë njohjen e ndërsjeIIë si zgjidhjen e vetme.