Shqiptari që ishte pjesë e delegacionit serb në Rambuje, qe 22 vjet këmba e tij nuk shkeli në Kosovë

Faik Jashari u largua nga Kosova në qershor 1999

20 vjet më parë, më 6 shkurt, një konferencë paqeje mbi situatën në Kosovë kishte nisur në Rambuje të Francës. Në delegacionin serb, ishte një zyrtar i Kosovës me emrin Faik Jashari.

Pas bombardimeve, ai duhej të largohej nga Gjilani dhe gjatë gjithë kohës ai jetonte në Nish, si qiraxhi. Familja e tij ishte në Kosovë, kishte vdekje, por nuk kishte mundësi për 20 vjet të shkelte me këmbët e tij në Kosovë.

Përveç delegacionit serb nga Serbisë dhe shqiptarëve të Kosovës, pati edhe delegatë nga Amerika, Rusia dhe Bashkimi Evropian. Faik Jashari ishte pjesë e delegacionit serb, ai ishte, ndër të tjera, një zyrtar i lartë i Kosovës para vitit 1999.

Ai për gazetën e Nishit, ka folur rreth Konferencës së Rambujës. Faik Jashari u largua nga Kosova në qershor 1999.

Përndryshe, ai jeton në Nish, ku ka përfunduar Shkollën e Ligjit dhe është martuar.

“Hapja ishte në Paris, dhe konferenca u hap nga Presidenti i atëhershëm i Francës Jacques Chirac. Pas kësaj shkuam në Rambuje dhe menjëherë takuam znj. Medlin Albright dhe me ekipin negociues të udhëhequr nga Petriç. Ne u përpoqëm të arrijmë në një marrëveshje në çdo mënyrë, por kjo nuk funksionoi. Ne kemi ofruar të gjitha variacionet dhe standardet e mundshme në kodin më të lartë evropian“, ka thënë Jashari për gazeten serbe, transmeton “Presheva Jonë”.

Epilogu është i njohur. Pas 17 ditësh negociatat dështuan, por përsëri u kthyet në Paris?

“Po. Pas Rambujesë u kthyem përsëri në Paris, por nuk kishte asgjë jashtë marrëveshjes dhe ne u larguam nga sesioni. NATO vazhdoi kërcënimet e tij dhe më 23 mars ajo u realizua duke bombarduar Jugosllavinë.. Me 24 mars 1999 filloi bobardimi i Serbisë. Ne e dinim pak a shume se do të bombardoheshim, sepse Albright ne nje takim, tha se në qoftë se ne nuk e pranojnë marrëveshjen, e cila ishte nënshkruar nga ekipi delegacionit kosovar, ne do të bombardoheshim…” thotë në vazhdim Jashari.

Dhe këtu pas 20 viteve të Rambujes asgjë nuk ka ndryshuar. Si e shihni disa kohë të ardhshme?

Faik Jashari: Ka qenë shumë vite. Sipas mendimit tim, negociatat duhet të rifillojnë menjëherë pas ndryshimeve të 5 tetorit në vitin 2000. Me kalimin e kohës, çdo bisedë ishte e kotë. Unë mendoj se nuk ka sukses në këtë dhe se vetëm Amerika mund te ndikojë tek ata.

Për 20 vjet nuk keni qenë në Kosovë, keni lënë bombardimet, familja juaj është atje. Sigurisht që është e vështirë për ju?

Faik Jashari: Nuk kam qenë njëzet vjet, as nuk mundem, as nuk mund të shkoj. Unë kisha fat të keq vdekje dhe vëllezërit dhe motrat, unë nuk shkoj edhe pse kjo është e vështirë, por për jetën e tij në Kosovë si anëtar i Qeverisë Provincës kanë ndihmuar shumë dhe bërë, pavarësisht nga kombësia dhe feja. Për fat të keq, nuk kam arritur të ruaj paqen

“Gjithashtu shërbeja në Nish në ushtri. Tani në Nish, unë jetoj si qiramarrës, paguaj qira, dhe sot nuk kam asgjë të bëjë me të. Kam humbur gjithçka në Kosovë dhe kjo është ajo. Por çfa t’i bejsh, fati është i tillë.”