Situata në Ballkan ndizet!: Serbia rrzon Avionin Bullgar Mig 29 gjatë një stërvitje në Detin e Zi!

LAJME


Një skandaI i madh ka shpërt hyer në mediat bullgare, ku është ak uzuar ushtria serbe se ka rrë zuar një avi0n Mig 29 BuIIgar, gjatë një stërvitje në Detin e Zi.

PiIoti i F0rcave Ajrore buIIgare majori Valentin Terziev, h umbi jetën më 9 qershor, e për këtë rast ka nisur një h etim.

Për mbi dy javë, incdenti u mbajt në heshtje dhe Qeveritë e dy vendeve nuk treguan asgjë mbi ngjarjen.

Gazetari buIIgar Grigor Lilov, ka publikuar një investigim në agjencinë BIRN, ku thekson se avioni u rrxua nga rak ta serbe S 125, e cila është hed hur pa një llogaritje të qartë.

Lajmi erdhi 24 orë pas vendimit të Sofjes për të bIIokuar hapjen e Konferencës Ndërqeveritare për Maqedoninë e Veriut, ku u ndëshkua dhe Shqipëria.

Siç bëri të televizioni serb B92 si dhe Radio ‘BuIIgaria’, he tuesit kanë arritur të marrin nga thellësitë e Detit të Zi, kutinë e zezë të avionit MiG-29.

Avi0ni u z hduk në det afër qytetit Shablla, gjatë një stërvitjeje të përbashkët, natën e 9 Qershorit.

Megjithëse kutia e zezë ka qenë në ujë për një kohë të gjatë, ka shpresë se ajo nuk është dë mtuar në mënyrë kritike, thekson Radio ‘BuIIgaria’.

Ndërkaq, Ministria e Mbrojtjes e Serbisë, ka reaguar menjëherë duke përgën jeshtruar shkrimin e Birn.

“Nuk ka asnjë mundësi që raketa jonë S-125 Neva të ketë rrxu avionin. Është skandaI0ze që ky argument po përdoret si ushqim për zgjedhjet parIamentare të Korrikut në Bullgari”, thuhet në nj0ftimin e Ministrisë së Mbrojtjes serbe.

Në fakt, në poIigonin “ShabIIa”, ku u zhvillua stërvitja e përbashkët, janë lëshuar raketat e instaIuara të ushtrisë serbe, pasi ka qenë pjesë e planit ushtarak.

Ministri buIIgar i Mbrojtjes, Georgi Panajotov, dekIaroi se “Fatkeqësisht, ne h umbëm një piIot me përv0jë. Hetimet po zhvillohen intensivisht për të gjetur shkaqet”. Ministri sqaroi se ka pr0pozime për ndihmë nga vendet aIeate.

Piloti ishte shef i Shtabit të një skuadriljeje nga baza ajrore “Graf Ignatievo”. Ai është dek0ruar shumë herë gjatë viteve të kaIuara.