Të rinjtë kosovarë, nacionalistë apo patriotë? (VlDE0)

LAJME


Shumë të rinj kosovarë thonë se janë patriotë, kurse disa shprehen se janë naci0naIistë, e të tjerë nuk duan që të idenfikohen fare me këto dy terme.

“Nuk e preferoj asnjërën prej tyre, nuk mendoj se janë terma të përshtatshëm. Ne duhet të mundohemi që në mënyrën sa më të mirë të mundshme të japim kontributin tonë”, thotë studentja, Fortuna Sahiti, në rubrikën e përjavshme VOX të Radios Evropa e Lirë, ku të rinjtë janë përgjigjur në pyetjen, se a e identifikojnë veten si nacionalistë apo patriotë.

“As njëra as tjetra, sepse ka kaluar koha e patriotizmit, ka kaluar koha e naci0naIizmit, është koha për më shumë diversitet, është koha për bashkëpunim”, thotë karateisti Alvin Karaqi.
“Me këqyr historinë, naci0naIizmi dhe patriotizmi nuk ka pru kurrë të mira, sidomos Kosovës”, shton ai.
“Më shumë e vlerësoj veten patriot, sepse naci0naIist është term më i rëndë, naci0naIistët janë më të e gër e patriotat e duan tamam vendin”, ka thënë Gent Sallauka, student.
Ka shumë teori për patriotizmin , i cili kryesisht përkufizohet si: “Krenari dhe devotshmëri ndaj atdheut dhe qytetarëve që ndajnë të njëjtat vlera”.

Edhe për naci0naIizmin ka përkufizime të ndryshme, por në përgjithësi interpretohet si: “Formë e kst reme e patriotizmit e mbushur me një ndjenjë superioriteti ndaj të tjerëve”.