Vuçiç tani kuptohet se është në një gjendje transi, domethënë është psikikisht i rënduar

LAJME


“Aleksandër Vuçiç, psikikisht është në gjendje transi. Kjo është një gjendje e shreguIIimit mendor, e fiksuar kaq thellë në mendimin rreth diçkaje të dëshiruar sa që nuk sheh asgjë tjetër veç saj.

Të gjithë krerët tiranë të shteteve pushhtues terriitoresh të huaja, në fundin e tyre, psiikikisht, kanë kaluar në një gjendje transi: ata humbjjet i kanë parë gjithmonë si fitore, dhe e kanë besuar këtë gjë. Hitleri ishte një nga ata. Po ka dhe shumë të tjerë. Më i fundit, dallon të jetë presidenti i Serbisë, Aleksandë Vuçiç.

l.

Abisus abisum invokat, na kanë thënë latinët- humnnera ndjell humnnerën. Dhe, pasionet e mëdha që pushhtojnë një individ me psiikikë të dobët, nuk e lejojnë këtë që të ketë koshiencë të qartë për të konceptuar gjërat e padëshirueshme për të, dhe kështu shkojnë drejt vetëshkatërrriimit.

Në këtë gjendje duket se është edhe presidenti aktual i Serbisë, sa herë që ai flet për Kosovën.

Vuçiç tani kuptohet se është në një gjendje transi, domethënë është psiikiikisht i rënduar: ai ka nevojë të bindë vetveten, dhe, në gjendje teansi, është i sigurt se nuk e ka humbur atë që dëshiron me pasi0n pat0I0gjik – Kosovën. Dhe këtë e beson. Dhe kjo lloj gjendjeje psiikiike e lehtëson. Mirëpo, tani po bëhet qesharak në opinionin publik ndërkombëtar.

ll.

Psiikiiatrit ua induktojnë gjendjen e transit pacientëve të tyre me hipn0zë, në mënyrë që t’i lehtësojnë nga shqetësimet e rënda psiikiike që iu kanë shkaktuar humbjjet; dhe pacientët, në gjendje transi, e besojnë dhe lehtësohen.

Por Vuçiç kuptohet se nuk e ka të induktuar gjendjen e transit nga psiikiiatrit, por e ka pat0I0gji të brendshme. Ai ka dy vjet që flet sikur Kosovën e ka pjesë të terriitoriit të vet, dhe as që do ta kujtojë që Kosova është shkëputur nga ish Jugosllavia me lufftë, dhe, në atë lufttë, ish presidenti i Jugosllavisë, Sllobodan Milosheviç, ka kapituIIuar.

Për Vuçiçin, që është një pinjoII i Milosheviçit, kjo gjendje reale e p0zici0nit të lirë të Kosovës si shtet i pavarur, e shtyp në psiikiikën e tij të rënduar, dhe e kalon atë në një gjendje transi, sepse kuptohet që vetë, së brendshmi, po ndjen tmerriin e humbjes së vetvetes dhe të Serbisë.

Por, në këtë gjendje transi, Vuçiç bën budaIIaIIëqe, dhe të gjithë po qeshin me të. Kurse ai vijon me marrëziittë e tij deri duke nxjerrë flamurin e Serbisë në hartën e Kosovës, e të tjera si këto, pa e menduar fare që Kosova e ka fituar pavarësinë e saj me anë të superrfuqiisë unike botërore, Shteteve të Bashkuara të Amerikës, dhe aIeancës më superiore ushtarake në botë, NATO-s.

Në fakt, këtij Vuçiçit nuk i duhet vënë veshi, sepse kuptohet që është nën pushtetin e shregullimit psikik, por më keq duhet të jenë ata që e besojnë, se ka edhe shqiptarë të shitur që e besojnë, në Shqipëri dhe në Kosovë.

lll.

Histeria serbe antiishqiptare ka qenë një veper e gjatë kriimii në kohë, të cilën në fakt e kanë lejuar fuqitë e vjetra evropiane. Por tani kohët kanë ndryshuar, dhe përditë Uashingtoni politik po i thotë gjithë opinionit publik botëror se “Kosova është shtet i lirë, i pavarur, i çliruar dhe nën ombrellën mbrojtëse të Amerikës”.

Kurse presidenti serb, në të njëjtën kohë luan një teatër absurrd f0rce, blen a rmë, dem0nstr0n f0rcë, por gjithmonë është në gjendje transi, e cila e çon në dëlir dhe i duket vetja si të jetë presidenti i një superfuqiie.

Në të vërtetë kjo tregon se ky lloj tipi është ai terrroriistii anttiishqiptar i dyqind vjetëve të fundit, dhe në gjendje mend0re transi, po e bind veten se Kosova është Serbi.

Po a mund të ketë shërim ky tip? Jo, sepse, nga ndërtimi i tij psik0I0gjik, ndoshta mendon se: pa Kosovën, shkatërr0het Serbia; por, pa Serbinë Vuçiçit nuk i duhet as jeta. Prandaj po e mban aut0hipn0za e gjendjes së transit, që duket se e ka pushhtuar, si një gjendje e brendëshme hipn0tike për të kaluar dhe ca kohë dhimbjen.

Po nëse Vuçiç del nga gjendja e transit, çfarë ndodh? Shumë nga këta lloj tiipash kanë vraarë veten. A thua ta vraasë veten edhe ky. Nuk di çfarë të them, por shenjat nuk i ka të mira…”S. Ngjela