Vuçiq për ushtrinë e Kosovës: Nuk janë të fortë, por e kanë Bondsteelin dhe amerikanët

LAJME


Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka vazhduar të komentojë dokumentet jo zyrtare dhe të pak0nfirmuara, që po rrjedhin në media si ‘0n paper’ lidhur me zgjidhjen e çështjes së Kosovës. Ai ka folur edhe për f0rcën e ushtrisë serbe dhe të ushtrive të vendeve përreth. Për Kosovën thotë se nuk ka ushtri të f0rtë, por e ka bazën B0ndsteel dhe ushtrinë am erikane pas vetes. Presidenti serb, duke komentuar ‘n0n paper’-in e fundit tha se njohja e Kosovës, e përmendur në atë letër, është një gjë e vë shtirë dhe e papra nueshme për Serbinë, “por se është një letër shumë më e mirë se Plani i Ahtisaarit dhe nga gjithçka që kemi marrë deri më tani”.

Në një intervistë për gazetën serbëve “Blic”, Vuçiq thotë se letra e fundit ka edhe gjëra të tjera të papra nueshme, siç janë detajet për Mitrovicën.

“Është e vetmja zonë urbane që e kanë serbët dhe duan t’u marrin. Ka edhe gjëra të tjera. Letrën [n0n paper] e ka përpiluar dikush shumë kompetent, i cili kupton gjithçka. Sigurisht që nuk do të jetë e Iehtë për ne”, tha Vuçiq.

Vlerëson se ky ‘n0n paper’ është shumë më i mirë se Plani i Ahitisaarit dhe se gjithçka që serbët kanë marrë deri më tani.

“Kjo tregon se ata që thonë se ju kurrë nuk mund të merrni një letër më të mire, nuk kanë të drejtë. Vetëm se ndonjëherë vjen, nuk po them që tani është kështu, një situatë ku në të vërtetë nuk ka më mirë”, tha Vuçiq, duke shtuar se “ish-presidenti i Jugosllavisë, Slobodan Milosheviq duhej ta kuptonte – deri kur të mundeni, dhe kur më jo”.

“Kjo është në dorën e udhëheqjes së shtetit”, theksoi Vuçiq.

Duke iu përgjigjur konstatimit se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, nuk po tregon vuIInet të mirë për bisedime, Vuçiq tha se Kurtit do t’i duhet të tregojë vuIInet dhe se do të jetë nën presi0n të madh, por theksoi se me këtë ai [Kurti] po tregton dhe dëshiron të thotë se është shumë i rënd ësishëm.

“Po e tregon qëndrimin e tij ndaj dialogut, mos respektim ndaj nesh dhe ndërmj etësuesve, por kjo i mbetet atij”, tha Vuçiq, duke shtuar se nuk është aspak i magj epsur me Kurtin.

Presidenti i Serbisë, ka folur edhe për f0rcën e ushtrisë serbe dhe atyre në rajon, përfshirë këtu edhe Kosovën.

Ai tha se theksoi se ushtria serbe nuk është më e d0bët se asnjë ushtri tjetër e vendeve përreth, pa e llogaritur atë rumune dhe hungareze, dhe se ajo [ushtria serbe] po f0rc0het me shpejtësi.

Duke komentuar paraIajmërimin e ministrit kroat të Mbrojtjes se Kroacia është e gatshme të ndi hmojë Kosovën në synimin e saj për transformimin f0rcës së sigurisë në ushtri, si dhe për të rritur numrin e ushtarëve të saj në KFOR pesë herë, Vuçiq tha se ushtria kroate pesë vjet më parë ishte dy herë më e f0rtë se ajo serbe, por nuk jo edhe tash.

“Kroacia ka një ushtri shumë të f0rtë. Shqiptarët në Kosovë nuk janë në atë nivel, por e kanë Bondsteel-in dhe ushtrinë amerikane pas vetes. Le ta bëjnë ata punën e tyre. Serbia është një vend s0vran dhe do të bëjë pjesën e saj. Unë me krenari mund të them sot se ushtria serbe nuk është më e d0bët se ndonjë ushtri tjetër në fqinjësi, pa llogaritur ato rumune dhe hungareze. Ne po f0rc0hemi shpejt. Të gjithë të tjerët nuk janë më të f0rtë se Serbia”, tha ai.